Oud-deelnemer, Femke van Faim Advies, aan het woord

Oud ZomerOndernemer Femke van Cappelle, eigenaresse van Faim Advies, deelt haar kijk op het ondernemerschap en haar ervaringen als ondernemer.

Waarom ben je gaan ondernemen?

Net afgestudeerd als organisatiepsycholoog ben ik begonnen met ondernemen. Tijdens mijn opleiding leerde ik het meeste uit boeken en colleges en wilde ik nu eindelijk mijzelf verder ontwikkelen in de praktijk. Een eigen bedrijf starten leek mij daarom een heel leerzaam proces. Het begon een beetje als “lijkt mij leuk om te proberen” en is nu iets waar ik met volle overgave aan werk.

Wat maakt Faim Advies uniek?

Ik geef bedrijven en teams advies in doelgericht werken. Dit doe ik niet met een houding van “ik-weet-alles-wel”, maar juist met een jonge en vragende blik op de dingen die in een bedrijf gebeuren. Dit geeft nieuwe inzichten en makkelijke, toepasbare oplossingen. Dat maakt mijn manier van werken anders dan andere adviesbureaus.

Hoe ben je op het idee gekomen voor jouw bedrijf?

Toen ik aan ZomerOndernemer begon had ik geen concreet bedrijfsidee. Ik wilde vooral eens ervaren hoe het ondernemerschap is. Gedurende het project en de periode daarna werd het idee steeds concreter. Ik ben gewoon begonnen met bedrijven adviseren. Dat plan is daardoor steeds verder uitgewerkt. Mijn bedrijf(sidee) is nog steeds in ontwikkeling en dat maakt het alleen maar leuk!

Zou je het starten van Faim Advies, met de kennis van nu, anders hebben aangepakt?

Nee, ik zou het niet anders hebben aangepakt. Ik heb zo veel geleerd door het gewoon te gaan doen. Hoe vaag het soms ook is, je komt vanzelf wel achter wat wel en wat niet werkt. Blijf kritisch naar wat je doet en doe vooral de dingen die bij je passen.

Wat is de grootste fout die je tot nu toe als ondernemer hebt gemaakt?

Jezelf te laag inschatten. Andere ondernemers zijn vaak verbaasd dat ik op mijn jonge leeftijd, nu 23 jaar, ben begonnen met een adviesbureau. “Dat is toch iets voor ervaren, oudere mensen?” krijg je dan vaak te horen. Het is moeilijk om dan toch in jezelf te geloven. Maar juist door mijn “onwetendheid” en verfrissende blik kan ik veel bij bedrijven brengen. De dingen die voor hen normaal zijn geworden, zijn voor mij nog vreemd. Het helpt heel erg als iemand daar even kritisch bij meekijkt en praktische, creatieve tips kan geven.

Wat is het grootste succes dat je tot nu toe als ondernemer hebt behaald?

Ik heb uiteindelijk fulltime werk opgebouwd als ondernemer. Dat voelde heel gaaf! Nu werk ik weer parttime in loondienst, want dat kwam toevallig weer op mijn pad. Maar ook hier kan ik voordeel halen nu ik weet hoe het is om als ondernemer te werken. Je krijgt een nieuwe kijk op het werken, wat veel waarde heeft voor werkgevers.

Hoe ziet jouw bedrijf er over 5 jaar uit?

Dan hoop ik op een mooie plek in het bos aan teams kooklessen te geven. Puur gericht op het verder ontwikkelen als team in het doelgericht werken. Door werknemers even uit hun vaste omgeving te halen en nieuwe dingen te laten doen met collega’s, kan je zo veel bereiken!

Hoe ben je als ondernemer veranderd?

Ik weet beter wat ik wil en weet dit ook beter aan te geven aan de ander. Soms neem je opdrachten aan, die eigenlijk niet goed passen bij jouw bedrijf. Nu kan ik beter nee zeggen, wat uiteindelijk voor beide partijen veel oplevert. Door mijn netwerk in te zetten en iemand anders voor te stellen, kan ik toch de opdrachtgever helpen.

Wat zou je een startende ondernemer willen meegeven?

Verzamel kritische en diverse mensen om je heen. Van familie, tot starters, tot ervaren ondernemers. Het werkt heel goed als je mensen om je heen hebt die anders denken en je kunnen helpen bij jouw werk. Met name mensen die werken in gerelateerde vakgebieden. Wat jij niet kan, kan de ander wel weer. En zo help je elkaar weer verder! En blijf vooral altijd op zoek naar wat je leuk vindt en waar je van kan leren. Dat maakt het ondernemen alleen maar leuker.

Website: FaimAdvies.nl